Izgradnja solarne elektrane

Izgradnja solarne elektrane uključuje nekoliko ključnih faza koje se moraju pažljivo planirati i izvesti kako bi rad elektrane bio kvalitetan i neometan tokom čitavog perioda eksploatacije. Imajući ovo u vidu Solar Enverde svojim klijentima pruža optimalan kvalitet opreme renomiranih svetskih proizvođača i saradnju sa iskusnim i stručnim timom inženjera.

Izgradnja solarne elektrane - proces

Želite da pređete na obnovljive izvore energije i zanima vas kako napraviti solarnu elektranu za potrebe firme ili domaćinstva?

Na pravom ste mestu. Kao eksperti u ovom poslu potrudićemo se da vam predstavimo proces izgradnje solarne elektrane i predočimo sve prednosti koje ona donosi.

Odabir sistema i dogovor

Prvi korak izgradnje zahteva da se pre nego što projektovanje solarne elektrane započne, odabere rešenje solarne elektrane u skladu sa mogućnostima koje lokacija pruža. Postoje dva načina priključenja između kojih možete birati u zavisnosti od potreba vašeg objekta i toga da li postoji opcija povezivanja na postojeću mrežu. U pitanju su off grid i on grid sistemi.

Off grid solarni sistemi

Off grid solarni sistemi koriste se u objektima koji su udaljeni od elektrodistributivne mreže ili uopšte nemaju pristup njoj.

Najčešće su to vikendice, salaši, sistemi za navodnjavanje, plastenici ili telekomunikacioni objekti. Izgradnja solarne elektrane za ovakve objekte najlogičnije je rešenje koje vodi do njihovog nesmetanog funkcionisanja. Oni podrazumevaju skladištenje proizvedene energije u solarne baterije koje služe za napajanje potrošača.

On grid solarni sistemi

On grid sistemi podrazumevaju povezivanje solarnih panela na već postojeće elektrodistributivne mreže i koriste se pri svim vrstama domaćinstava, stambenih i industrijskih objekata, kao i agrobiznisa.

Najveća prednost On grid solarnog sistema jeste što, prema najnovijem zakonu o obnovljivim izvorima energije, omogućava korisnicima koji žele da izgrade solarnu elektranu da od konzjumera pređu u prozjumere. To znači da mogu postati energetski neutralni (godišnje proizvoditi koliko potroše). Deo energije koji proizvedu mogu vraćati natrag u elektrodistributivnu mrežu, što im omogućava da pokriju svoju godišnju potrošnju.

Odabir komponenti za solarnu elektranu

Izgradnja solarnih elektrana podrazumeva implementaciju sledećih komponenti:

  • Solarni paneli – oni su osnova solarnih elektrana. Solarni paneli su postavljeni na odgovarajućim nosačima kako bi efikasno prikupljali sunčevu svetlost i pretvarali je u električnu energiju;
  • Invertori – ključne komponente koji pretvaraju jednosmernu struju (DC) koju generišu solarni paneli u naizmeničnu struju (AC), koja se koristi u domaćinstvima i poslovnim objektima;
  • Nosači solarnih panela – nosači solarnih panela, odnosno konstrukcije, podupiru solarni panel i osiguravaju njihovu stabilnost. Pravilno dizajnirani nosači moraju biti u stanju da se odupru i najjačem vetru, te je čvrstina ove konstrukcije od ključnog značaja;
  • Energetska oprema – Podrazumeva Solarne kablove, konektore, svu opremu za povezivanje solarnih panela sa distributivnim sistemom, kao i punjače i kontrolere koji koordinišu rad sistema;
  • Solarni akumulatori – omogućavaju skladištenje viška solarno generisane energije za upotrebu u periodima smanjenog solarnog zračenja ili noću;
  • Merni uređaji – prate proizvodnju solarnih panela i potrošnju energije, omogućavajući vam da imate uvid u svoju energetsku potrošnju;

Održavanje i praćenje – ugrađeni sistemi praćenja i nadzora omogućavaju praćenje performansi solarnih panela, dok je redovno održavanje ključno za dugotrajnost sistema.

Ugradnja solarne elektrane

Ugradnja solarne elektrane predstavlja korak ka održivoj energetskoj budućnosti, a kroz pažljivo planiranje, odabir optimalnih sistema i komponenti, kao i saradnju s ekspertima, možete ostvariti koristi koje solarna energija pruža.

Za koji god sistem da se odlučite, solarna elektrana donosi vam mogućnost energetske nezavisnosti i smanjenja ekološkog uticaja. Uz podršku Solar Enverde, bićete sigurni da su u vašu elektranu integrisane najmodernije komponente, kao i da će ona biti dugovečna i maksimalne efikasnosti.

Povezivanje solarnih elektrana na distributivnu mrežu

Povezivanje solarnih panela i elektrane na mrežu podrazumeva da je izgradnja solarnih panela privedena kraju i da je sada samo potrebno povezati je na mrežu.

Uz novu zakonsku regulativu, ovaj proces je u pravnom pogledu za domaćinstva znatno olakšan. Nakon što Solar Enverde završi vaše novo solarno postrojenje potrebno je samo predati izjavu izvođača radova Elektrodistribuciji Srbije u kojoj se garantuje da su svi uređaji i instalacije ispravni i u skladu sa propisima.

Nakon toga, oni su dužni da vas u roku od 5 dana priključe na mrežu.

Cena izgradnje solarne elektrane

Cena izgradnje solarne elektrane i povrat investicije mogu zavisiti od mnogo faktora jer je svaka elektrana slučaj za sebe.

Solar Enverde nudi najbolji odnos cene izgradnje i kvaliteta usluga i opreme, ali i više od toga. Pružamo vam najsavremenije komponente i tehnologije kako bismo osigurali maksimalni energetski učinak. Bez obzira na vaše potrebe, naš tim će vam pomoći da ostvarite svoj cilj postizanja energetske nezavisnosti kroz obnovljive izvore energije. Takođe, u cenu je uračunato održavanje solarne elektrane u njenom garantnom roku.

Kontaktirajte nas još danas i zakažite konsultacije kako bismo dobili priliku da odgovorimo na sva vaša pitanja o izgradnji solarnih elektrana!

Solarne elektrane koje smo projektovali

Poslovni objekti
Industrija
Poslovni objekti