Projektovanje solarnih elektrana

Projektovanje solarne elektrane je naš prvi korak u procesu njene izrade. Nudimo kompletni inženjering, tehničku i administrativnu uslugu kroz projekte po principu “ključ u ruke”. Sveobuhvatna usluga podrazumeva našu saradnju od prvih proračuna i procena lokacije, preko dobijanja dozvole za solarne elektrane i izgradnje, sve do redovnog održavanja.

Proračun solarne elektrane - izrada rešenja

Odlučili ste da počnete da proizvodite sopstvenu električnu energiju i zanima vas kako izgleda projektovanje solarnih elektrana?

Prvi korak jeste izrada rešenja solarne elektrane.

Solar Enverde svaki proces proračuna solarne elektrane počinje analizom lokacije najsavremenijim alatima. 

Lokacija na kojoj će se solarna elektrana nalaziti igra ključnu ulogu u njenoj budućoj efikasnosti i isplativosti. Zato u prvoj fazi projektovanja solarne elektrane pažljivo procenjujemo dostupnost sunčeve svetlosti i potencijal za maksimalnu iskoristivost sunčeve energije na odabranom području.
Prikupljanjem podataka o osunčanosti tokom različitih godišnjih doba i vremenskih uslova izvlačimo proračun na koliko se dnevnog sunčevog svetla može računati, imajući u vidu prosečne sezonske varijacije i oblačnost. Upotrebom softverskih alata i mapa, analiziramo koliko sunčeve energije se može generisati na datoj lokaciji tokom različitih perioda.

Faktori poput geografske širine, klimatskih uslova i broja sunčanih dana u godini, kao i statističke analize iz prošlosti moraju se uzeti u obzir tokom faze proračuna i kasnije tokom projektovanja solarne elektrane.
Koristeći informacije dobijene zahvaljujući proračunu, dobijamo rešenje solarne elektrane koji je osnova za izradu vaše elektrane. U ovom rešenju su prikazani svi parametri, na osnovu kojih se može formirati ponuda.

Izrada projekta za solarnu elektranu

Nakon temeljnih analiza i izrade rešenja solarne elektrane, naš tim će vam pružiti preciznu projekciju troškova.

Kada su u pitanju dizajn i tehničko rešenje, naša stručnost omogućava nam da razvijemo plan koji odražava realnost vaših potreba. Izrada projekta za solarne panele treba da bude što preciznija – od orijentacije i nagiba solarnih panela i nosača, do integracije sa postojećim infrastrukturama, svaki detalj će biti pažljivo razmotren kako bismo postigli optimalne performanse, kao i estetiku.

Cilj nam je da vam pružimo jasnu sliku o tome koliko brzo ćete moći da ostvarite povrat na ulaganje kroz smanjenje troškova električne energije, kao i koliki je vaš doprinos društveno odgovornom ponašanju kroz smanjenje emitovanja štetnih gasova. Na taj način, naša stručna podrška omogućava vam da donesete informisane odluke i da budete u toku sa svakim korakom procesa.

Dozvola za izgradnju solarne elektrane za poslovne objekte

Proces dobijanja dozvole za solarne elektrane nekada je bio izuzetno komplikovan, međutim uz izmene regulative, on je danas znatno olakšan.
Ipak, potrebna dokumentacija za solarne elektrane razlikuje se u zavisnosti od tipa objekta, a procedura za firme, industrijske i komercijalne objekte drugačija je od one za domaćinstva.

Ovo su neki od dokumenata koji će vam možda biti potrebni u zavisnosti od tipa objekta:

  1. UPP – zahtev za projektovanje i priključenje
  2. Zahtev za odobrenje za priključenje
  3. Ishodovanje rešenja o odobrenju za priključenje
  4. Ugovor sa snabdevačem

Nakon što preciziramo koji tip objekta je u pitanju, dobićete detaljne informacije o tome koja dokumentacija je potrebna, a Solar Enverde će se pobrinuti se za ishodovanje dozvole za vašu solarnu elektranu kako ne biste morali da se bavite zahtevnom i obimnom dokumentacijom više nego što je neophodno. Ostanite u potpunosti fokusirani na svoj primarni posao dok mi pribavimo sve što je potrebno.

Dokumentacija potrebna za domaćinstva

Prvi dokument za izgradnju elektrane koji će vam trebati se podnosi Elektroprivredi Srbije (EPS) i predstavlja zahtev za projektovanje i priključenje, a drugi je originalna izjava izvođača radova sa potvrdom izvođača radova da su svi uređaji, instalacije i merno mesto ispravni, te izvedeni u skladu sa propisima i standardima.

Ova izjava dostavlja se Elektrodistribuciji Srbije (EDS) i nakon toga EDS ima rok od 5 dana da vas priključi na mrežu.

Kada je reč o stambenim zajednicama, one do 10,8kW imaju istu proceduru za pribavljanje potrebne dokumentacije kao i domaćinstva. Međutim, za zajednice snage preko 10,8kW pribavljanje dozvole za solarne elektrane malo je drugačije. Stambene zajednice su u obavezi da između stanara prvo zaključe međusobni ugovor o ulaganju u elektranu i međusobnim odnosima.

Ovaj ugovor služi da defiše koliko svaki član učestvuje u investiranju i koji udeo proizvedene energije mu pripada.

Šta nakon što je izrada projekta za solarnu elektranu završena?

Nakon što je glavni projekat solarne elektrane gotov, počinje sledeći korak – izgradnja solarne elektrane. Naš tim eksperata od samog početka upravlja projektom kako bismo na najbolji i nejefikasniji način vodili realizaciju i pratili svaki korak i tok procesa realizacije elektrane.

Međutim, naš posao se ne završava ni nakon što je poslednji solarni panel postavljen, a elektrana priključena na mrežu. Klijente očekuje redovno održavanje solarne elektrane u godinama koje dolaze.

Zakažite konsultacije kako biste dobili odgovore na sva pitanja i nedoumice koje imate o projektovanju solarnih elektrana i potrudićemo se da vam damo odgovor i kreiramo najbolju ponudu, kako biste što pre postali energetski nezavisni!

Solarne elektrane koje smo projektovali

Stambeni objekat
Poslovni objekti
Poslovni objekti