230 miliona evra u 2022. godini za subvencije za energetsku efikasnost i solarne panele

Ministarstvo rudarstva i energetike objavilo je javni poziv okviru Programa energetske sanacije stambenih zgrada, porodičnih kuća i stanova za odobravanje subvencija za zamenu stolarije, ugradnju izolacije, instaliranja kotlova i peći na čistija goriva, kao i za ugradnju solarnih kolektora i solarnih panela.

Na ovom javnom pozivu gradovi i opštine mogu da dobiju najmanje 25 miliona dinara, a najviše 200 miliona, i moraju da obezbede još najmanje isti toliki iznos, koji su dobili od Ministarstva, za direktno subvencionisanje građana. Drugim rečima, građanima će na raspolaganju biti najmanje dve milijarde dinara. Nakon završetka konkursa, gradovi i opštine koje su dobile sredstva, raspisaće konkurse za izbor firmi za izvođenje radova, a zatim i konkurs za dodelu subvencija građanima.

Kako se navodi u javnom pozivu, sredstva se mogu iskoristiti za četiri mere energetske efikasnosti:

  1. Unapređenje termičkog omotača (zamena spoljnih prozora i vrata; termička izolacija zidova, tavanica; termička izolacija ispod krovnog pokrivača)
  2. Unapređenje termotehničkih sistema zgrade (efikasniji kotao ili peć; cevna mreža; grejna tela-radijatori; toplotne pumpe; cirkulacione pumpe; uređaji za regulaciju i merenje toplote)
  3. Solarni kolektori
  4. Solarni paneli

Konkurs će trajati narednih 15 dana, odnosno do 17. februara 2022. Iz ministarstva ističu da novca ima dovoljno, obezbeđeno je 230 miliona evra za ovu godinu, kao i da je prvi poziv pokazao da su građani zainteresovani za ovaj vid subvencija. Novitet je da će učešće države u najnerazvijenijim, odnosno devastiranim opštinama umesto 50 biti 70 odsto, a razgovara se i sa centrima za socijalni rad kako bi se našao način da subvencije dobiju i socijalno ugrožena domaćinstva.

Povezani blogovi

Energija sunčevog zračenja u Srbiji je oko 40% veća nego što je prosek na teritoriji Evrope,...

Vlada Srbije usvojila je Uredbu o kriterijumima, uslovima i načinu obračuna potraživanja i obaveza između kupca-proizvođača...

Solar Enverde čine eksperti sa iskustvom od preko 30 godina u energetskom menadžmentu i upravljanju kritičnom...