Lideri nove energetske revolucije i vizionari proizvodnje zelenih energija

Energija sunčevog zračenja u Srbiji je oko 40% veća nego što je prosek na teritoriji Evrope, koja je 2021. godine oborila rekord u korišćenju sunca, povećavši udeo solarne energije u ukupnoj proizvodnji struje na 10 odsto. Srbiji tek predstoji da se sa nivoa statističke greške bitno pomeri i uključi u novu solarnu revoluciju.

Oni koji su prepoznali prednosti i neophodnost prelaska na zelene izvore energije predstavljaju lidere energetske revolucije, koji već sada predvode nove energetske tokove i svojim iskustvom mogu da svedoče o vrednostima svojih investicija u solarne elektrane. Jedan od njih je kompanija Jugodata, pionir domaće IT industrije, koja je odlučila da krov svog poslovnog objekta pretvori u solarnu elektranu i proizvodnjom zelene energije smanji račune za električnu energiju, a istovremeno poveća pozitivan uticaj na životnu sredinu.

Analizom lokacije, orijentacije i pogodnosti krova, merenjem potrošnje i troškova električne energije, projektom su definisane performanse buduće mini fotonaponske elektrane, čiji će kapacitet proizvodnje biti iskorišćen za sopstvenu potrošnju, zamenjujući skupu energiju koju je do sada kupovana. Godišnje smanjenje emisije CO2 je procenjeno na 30 t, što što u skorijoj perspektivi daje uštedu 1.650 € godišnje kroz izbegavanje plaćanja buduće takse.

Finansijska evaluacija je pokazala da pri sadašnjoj ceni koštanja energije, koja će bez sumnje u uslovima postojeće energetske krize rasti, povrat vrednosti investicije, kroz cenu proizvodnje energije koja se neće menjati godinama, kao i uštedu, biće u periodu manjem od 6 godina, a uvođenjem penala na emisiju CO2 za još manje vremena. Jugodati zatim ostaje da narednih 20 godina i duže, tokom životnog veka elektrane, besplatno proizvodi zelenu energiju i u neizvesnim vremenima koja dolaze obezbeđuje svoju energetsku nezavisnost.

Povezani blogovi

Vlada Srbije usvojila je Uredbu o kriterijumima, uslovima i načinu obračuna potraživanja i obaveza između kupca-proizvođača...

Solar Enverde čine eksperti sa iskustvom od preko 30 godina u energetskom menadžmentu i upravljanju kritičnom...

Agroenergetika, odnosno spoj proizvodnje agrokultura i zelene energije iz sunčeve svetlosti na istoj poljoprivrednoj površini, predstavlja...