Agroenergetika – još jedna tehnološka inovacija u poljoprivredi ili potreba za održivu proizvodnju hrane i energije?

Agroenergetika, odnosno spoj proizvodnje agrokultura i zelene energije iz sunčeve svetlosti na istoj poljoprivrednoj površini, predstavlja tehnološku inovaciju kojom se podiže efikasnost proizvodnje energije. Istovremeno se povećava produktivnost poljoprivredne proizvodnje, omogućava zaštita poljoprivrednog zemljišta i kultura i vrši ušteda vode potrebne za navodnjavanje. Proizvodnja energije na ovaj način smanjuje i emisiju ugljenika što je dodatni pozitivan uticaj na životnu sredinu.

I to nije sve. Sinergijom održive poljoprivrede i proizvodnje energije iz obnovljivih izvora će se generisati dodatne vrednosti u oba sektora, tako da u obzir treba uzeti i ekonomski faktor uvođenja novih tehnologija.

U svetlu novih klimatskih promena, rast temperatura na našoj planeti i smena sve učestalijih toplotnih udara, suše i mraza ugrožava prinose mnogih poljoprivrednih kultura, zbog čega bi ova tehnološka inovacija mogla da pruži rešenje proizvođačima da sačuvaju prinose i unaprede kvalitet svojih poljoprivrednih proizvoda. 

Solarni paneli omogućavaju da biljke ispod njih preko dana dobijaju dovoljno sunčeve svetlosti, ali su istovremeno zaštićene od prekomernog zračenja i toplotnog udara, zadržava se veća i stabilnija vlažnost zemljišta, a noću je temperatura viša čime se ostvaruje zaštita od mrazeva. Ovako generisana mikroklima je bolja nego ispod zaštitnih mreža i folija, kao i zaštita od udara vetrova. Agroenergetika se brzo razvija i od nje se mnogo očekuje. Održiva proizvodnja hrane i zelena proizvodnja energije su poslednjih godina u fokusu, a njihova sinergija daje nadu da će se ovim sistemima unaprediti poljoprivredna proizvodnja uz pozitivan uticaj na životnu sredinu.

Povezani blogovi

Energija sunčevog zračenja u Srbiji je oko 40% veća nego što je prosek na teritoriji Evrope,...

Vlada Srbije usvojila je Uredbu o kriterijumima, uslovima i načinu obračuna potraživanja i obaveza između kupca-proizvođača...

Solar Enverde čine eksperti sa iskustvom od preko 30 godina u energetskom menadžmentu i upravljanju kritičnom...