Procenjeno je da je ukupna površina krovova u Srbiji 600 kvadratnih kilometara

Srbija će u 2022. godini izdvojiti 230 miliona evra za energetsku efikasnost i ugradnju solarnih panela, najavljuju iz Ministarstva rudarstva i energetike. Subvencije će biti odobravane narednih 5 godina i pokrivaće 50 posto investicija, a ostatak će građani morati da obezbede sami.

Iz ministarstva ističu da su za ugradnju solarnih panela ukinute sve birokratske procedure, po kojima je ranije bilo potrebno 25 koraka, a sada samo 1 za postavljanje solarnih panela. Programom ekonomskih reformi za period od 2022-2024, Srbija započinje veliki državni projekat promovisanja novog instituta kupac-prodavac (prozjumer), kako ističu u Ministarstvu rudarstva i energetike.

Procenjuje se da je u Srbiji ukupna površina krovova 600 kvadratnih kilometara. Postavljanje krovnih solarnih panela na samo 10% ove površine obezbedilo bi instalisani kapacitet snage koji sada ima EPS, i to je neverovatna snaga koju ne koristimo, naglašavaju iz ministarstva.

Energetska efikasnost će doneti značajne uštede, kako domaćinstvima, tako privredi, ćime će se praktično obezbediti još jedan kapacitet, jer se godišnje baci proizvodnja jedne termoelektrane. To bi doprinelo smanjenju potrošnje na nacionalnom nivou, obzirom da sada trošimo četiri puta više nego što je prosek u EU.

Krovnih površina imamo dovoljno, subvencije za energetsku efikasnost rastu iz godine u godinu, ekonomska isplativost je neupitna, obezbeđuje se energetska nezavisnost, a ekološki benefiti će doprineti unapređenju životne sredine i očuvanju planete korišćenjem zelenih energija. Solarne elektrane bez sumnje predstavljaju budućnost, ali i sadašnjost ekonomske i energetske nezavisnosti domaćinstava, a još više za razne vidove industrije.