Raspisan konkurs za dodelu subvencija za solarne panele

Ministarstvo rudarstva i energetike je u septembru 2021. godine raspisalo konkurs za odobravanje subvencija u okviru Programa energetske sanacije stambenih zgrada, porodičnih kuća i stanova, kao deo mera unapređenja energetske efikasnosti.

Program sprovode jedinice lokalne samouprave, a subvencije koje su predviđene za ugradnju solarnih panela i prateće instalacije za proizvodnju električne energije za sopstvene potrebe na porodičnim kućama, dobilo je 37 opština i gradova u iznosu od 100 miliona dinara.  Odabrane opštine će potom raspisati konkurs za stanovnike za dostavljanje prijava za subvencionisanje, koje će iznositi 50 odsto od cene radova.

Iz Ministarstva rudarstva i energetike navode da je subvencionisanje ugradnje solarnih panela podsticaj da se građani „aktivnije uključe u energetsku tranziciju”, a da je cilj Srbije da do 2040. godine dobija najmanje 40 odsto energije iz obnovljivih izvora.

Podaci govore da je godišnji prosečni intenzitet solarnog zračenja između 1.200 kilovat-časova po kvadratnom metru u severoistočnoj, 1.400 u centralnoj i 1.550 u jugoistočnoj Srbiji. Srbija u proseku godišnje ima 2.105 sunčanih sati, što predstavlja veći potencijal od većine zemalja Evropske unije, ali je njegova iskorišćenost trenutno veoma niska.

I zato, okrenimo se suncu, izvoru života, ali i čiste i besplatne energije koja bi mogla da bude jedno od rešenja za klimatske promene protiv kojih se bori čitavo čovečanstvo.

Povezani blogovi

Energija sunčevog zračenja u Srbiji je oko 40% veća nego što je prosek na teritoriji Evrope,...

Vlada Srbije usvojila je Uredbu o kriterijumima, uslovima i načinu obračuna potraživanja i obaveza između kupca-proizvođača...

Solar Enverde čine eksperti sa iskustvom od preko 30 godina u energetskom menadžmentu i upravljanju kritičnom...