Spisak gradova i opština kojima je dodeljeno skoro 100 miliona dinara za subvencionisanje domaćinstava da postave solarne panele

U 37 lokalnih samouprava, odnosno opština i gradova, Ministarstvo rudarstva i energetike je dodelilo ukupno skoro 100 miliona dinara za subvencionisanje domaćinstava da postave solarne panele i tako proizvode zelenu energiju za sopstvenu potrošnju i postanu prozjumeri.

Program energetske sanacije porodičnih kuća biće sproveden po istom principu kao i program zamene prozora i vrata, ugradnju izolacije i instaliranje kotlova i peći na čistija goriva. To znači da će Ministarstvo i lokalne samouprave obezbediti 50 odsto investicije, a ostalo građani. Sledeći korak je da lokalne samouprave raspišu tendere za izbor firmi koje će isporučiti solarne panele i obaviti ugradnju, a onda i konkurs za građane.

Konkursom raspisanim 3. septembra 2021. godine je prvobitno bilo predviđeno i lokalnim samoupravama bilo namenjeno 50 miliona dinara u ove svrhe, ali je zbog velike zainteresovanosti i 37 ispravnih prijava Ministarstvo obezbedilo još 47,6 miliona dinara.

Program energetske sanacije porodičnih kuća činiće pojedinačni projekti energetske sanacije porodičnih kuća putem ugradnje solarnih panela i prateće instalacije za proizvodnju električne energije za sopstvene potrebe. Programom su obuhvaćene sledeće mere energetske efikasnosti:

  1. ugradnja solarnih panela i prateće instalacije za proizvodnju električne energije za sopstvene potrebe;
  2. izrada neophodne tehničke dokumentacije i izveštaja izvođača radova na ugradnji solarnih panela i prateće instalacije za proizvodnju električne energije koji je u skladu sa zakonom, neophodnih prilikom priključenja na distributivni sistem.

Za sledeću godinu najavljeno je još nekoliko ovakvih poziva.

Spisak lokalnih samouprava

Aleksinac2 milionaKraljevo2 milionaSečanj1 milion
Apatin4,9 milionaKragujevac5 milionaSmederevo2,3 miliona
Aranđelovac1 milionLučani3 milionaSokobanja1 milion
Arilje2 milionaMajdanpek2 milionaSvilajnac1 milion
Boljevac1 milionMalo Crniće5 milionaUžice2 miliona
Barajevo1,2 milionaNovi Pazar2,5 milionaVladičin Han1,5 miliona
Bor5 milionaNovi Sad5 milionaVladimirci1 milion
Bojnik2 milionaObrenovac5 milionaVranje2,5 miliona
Bosilegrad1 milionParaćin3 milionaVrnjačka Banja1 milion
Čačak4,9 milionaPećinci3 milionaZemun0,5 miliona
Ćuprija5 milionaPrijepolje2 milionaZvezdara5 miliona
Ivanjica1 milionRača1,2 miliona  
Jagodina5 milionaRaška5 miliona  

Povezani blogovi

Energija sunčevog zračenja u Srbiji je oko 40% veća nego što je prosek na teritoriji Evrope,...

Vlada Srbije usvojila je Uredbu o kriterijumima, uslovima i načinu obračuna potraživanja i obaveza između kupca-proizvođača...

Solar Enverde čine eksperti sa iskustvom od preko 30 godina u energetskom menadžmentu i upravljanju kritičnom...